In de praktijk

Sociale impact al bonus

“Arbeidsbeperking’ geen beletsel voor productie elektrische brommers”

Het Nederlandse bedrijf Brekr laat de productie van hippe elektrische brommers volledig uitvoeren door IBN, specialist in sociaal ondernemen. Hier werken veel mensen met een arbeidsbeperking. De startup koos niet voor deze samenwerking vanuit een sociaal motief, maar omdat het gewoon de beste productiepartner bleek. “Ze kunnen onze productie én groei perfect faciliteren met de sociale impact als mooie bonus.”

“Veel werk dat mensen bij IBN doen, moet bij andere werkgevers eigenlijk ook kunnen.”

Teamleider John Kuijpers bij IBN Veghel.

Brekr bestaat sinds 2018 en ontwikkelt vanuit Doetinchem tot nu toe twee soorten elektrische brommers. “Dit jaar gaan ze voor het eerst naar tien Europese landen en volgend jaar naar vijftien,” vertelt eigenaar Niels Willems. Bovendien komt er een nieuw product bij, een populaire elektrische ‘fat bike’. “We werken in Doetinchem met vijftien mensen aan de ontwikkeling en marketing. De productie wilden we uitbesteden, maar wel dichtbij huis in Nederland, omdat we goed zicht op het proces willen houden.”

Perfecte match

Deze vaste productiepartner is sinds 2020 IBN. Bij deze sociale werkgever in Zuid- en Oost-Nederland werken drieduizend mensen in uiteenlopende sectoren. Veel werkzoekenden met een arbeidsbeperking of andere ondersteuningsvraag worden begeleid en opgeleid via werkleerlijnen. Daarna gaan ze aan de slag via detachering, rechtstreeks bij een andere werkgever of bij een eigen werklocatie van IBN. In Veghel werken 250 medewerkers bij een eigen productielocatie. Hier worden onder andere veel designlampen gemaakt. “We hadden ook al ervaring met elektrische voertuigen, doordat we eerder elektrische scooters hebben gemaakt,” vertelt teamleider John Kuijpers.

Dat bleek een perfecte match voor Brekr. Willems: “Wij zochten de beste plek voor onze productie en hadden hierbij meteen het goede gevoel. IBN heeft de juiste machines, ervaring en ze kenden het productieproces al. Dat vonden wij toch uniek. Ze begonnen voor ons met de assemblage, maar verzorgen inmiddels het hele productieproces van de inkoop van onderdelen tot de complete assemblage.”

“Wij zochten vooral kwaliteit en de sociale bijdrage is een geweldige bonus.”

Eigenaar Niels Willems van Brekr.

Eerlijk motief

De meeste werkzoekenden komen bij IBN binnen via gemeenten en UWV. Onder wie veel mensen met een arbeidsbeperking of bijvoorbeeld statushouders. Kuijpers: “Wij hebben aangepaste leer- en begeleidingstrajecten, maar veel werk dat ze uiteindelijk bij ons doen, zou bij andere werkgevers eigenlijk ook moeten kunnen. Je moet vooral een beetje begrip hebben voor hun situatie en waar nodig het werk en de werkomgeving daarop afstemmen. Maar dat zijn echt niet altijd grote dingen.”
Voor Brekr was het sociale motief niet leidend. “Wij zochten vooral kwaliteit en een productiepartner die ook met onze productiegroei kan meegroeien. Dat kan IBN, ook omdat zij de juiste vakmensen hebben. Ik zou dan een mooie ‘sales pitch’ kunnen houden over onze maatschappelijke impact, maar dat was niet ons uitgangspunt. Wij zijn er wel trots op dat we dit met IBN kunnen doen. Zo maken we de beste brommer én hebben we sociale impact. De sociale bijdrage is een geweldige bonus,” aldus Willems.

Adviezen

Wat adviseren de samenwerkingspartners andere werkgevers, sociale bedrijven en overheden om werkzoekenden met een arbeidsbeperking meer kansen te bieden? Kuijpers: “Zoek de samenwerking om samen kansen te creëren. Dat kan vanuit verschillende motieven zijn. Verdiep je in kandidaten en hoe zij hun talenten wél kunnen inzetten in jouw werkomgeving. Werkgevers zijn geneigd te kijken naar wat werknemers niet kunnen, terwijl er vaak zoveel mogelijk is met wellicht een kleine aanpassing. En houd op de werkvloer ook aandacht voor je mensen. Maak daar als teamleider per week eens een halfuur voor vrij. Vanuit die persoonlijke aandacht kun je veel bereiken. Van een gesprekje van vijf minuten heeft iedereen vaak de hele dag profijt,” aldus de teamleider.

Probeer het gewoon eens, adviseert Willems als werkgever. “Kijk eens iets verder dan hoe je het gewend was. De arbeidsmarkt verandert en als je iets verder kijkt, zijn er meer goede vakmensen beschikbaar. Dat hoef je niet eens te doen vanuit een sociale drijfveer. Het ook vanuit een kwaliteitsstreven. Bedenk niet op voorhand dat het niet werkt. Probeer het! En als er wat ondersteuning nodig is, dan zijn die instrumenten gewoon voorhanden. Zo help je niet alleen andere mensen, maar ook je eigen bedrijf.”

“Met een klein beetje begrip kan ik gewoon werken”

Leon van de Liefvoort (58) werkte 37 jaar als autotechnicus bij garagebedrijven. Toen hij een lichte vorm van epilepsie kreeg, was dat lange tijd geen probleem. “Ik heb daar jarenlang mee gewerkt. We hadden daar op de werkvloer een goede vorm voor gevonden. Bij een aanval, ben ik alleen even vijf minuten afwezig. Daarna kan ik weer verder. Dat ging lange tijd goed tot er een andere leidinggevende kwam en ik na een aanval opeens wel mijn baan kwijtraakte.”
Zijn cv op internet trok veel belangstelling van werkgevers. “Tot ze hoorden dat ik een lichte vorm van epilepsie heb. Dan werd ik toch afgebeld. Vooral door het stigma van epilepsie en het beeld van zware aanvallen waaraan mensen denken. Maar die aanvallen heb ik niet. Ik stuitte op een muur van onbegrip en kreeg geen kans om me te bewijzen. Dat was heel frustrerend.”
Via UWV kreeg Van de Liefvoort contact met IBN, waar hij in 2021 aan de slag ging. “Eerst een jaar bij de productie van lampen en nu bij de productie voor Brekr. Dat bevalt goed en past bij mijn werkervaring. Ik vind het heerlijk om te werken, collega’s te hebben en waardering te krijgen. Mijn collega’s weten dat ik alleen ‘even weg’ ben als ik een aanval krijg en dat ik daarna weer verder kan. Als het heel warm is, kan ik ook wat gemakkelijker vrij nemen. Dat voorkomt dat aanvallen getriggerd worden. Er is begrip voor mijn situatie, waardoor ik gewoon kan werken.” Zijn advies aan werkgevers? “Verdiep je in een kandidaat voor jezelf bedenkt wat een ‘beperking’ inhoudt. Vaak is er veel meer mogelijk. En je kunt mensen ook de kans geven met een proefplaatsing.”